Korsakov

Korsakov is een chronische hersenaandoening die ontstaat door een ernstig gebrek aan vitamine B1. In Nederland komt de ziekte vrijwel alleen voor bij chronische alcoholisten. Dat komt niet door hun alcoholmisbruik op zich, maar doordat ze via hun voeding te weinig vitamine B1 binnenkrijgen. Alcoholisten stoppen vaak met eten, omdat de alcohol hen alle benodigde calorieën biedt en hun hongergevoel doet verdwijnen. Ook is bij alcoholisten de opname van vitamine B1 vaak verstoord. Dat komt, doordat de slijmvliezen in hun spijsverteringsorganen beschadigd en ontstoken zijn door het vele drinken. Wanneer mensen weer voldoende eten en genoeg vitamine B1 binnenkrijgen, verergert de ziekte niet. Genezing is echter niet mogelijk. Hersencellen herstellen niet en worden ook niet opnieuw gemaakt.

Speciale begeleiding

Mensen met het syndroom van Korsakov zijn vaak onzeker, faalangstig en wantrouwend. Dit vraagt veel van de verzorging. Op onze locatie Bruggerbosch hebben we speciale woningen, waar mensen met Korsakov wonen en begeleid en verzorgd worden. We komen hier tegemoet aan hun behoefte aan regelmaat en rust door een consequente benadering, continuïteit en concrete en korte vragen.

Activiteiten

Veel bewoners met Korsakov gaan bijvoorbeeld dagelijks naar hun werk in de werkplaats van Bruggerbosch, de Doenerij. Hier voeren ze vaste, repeterende werkzaamheden uit die hen structuur bieden. Daarnaast hebben ze in hun woning taken op huishoudelijk gebied en na het avondeten zijn recreatieve activiteiten mogelijk. Elke activiteit heeft een duidelijk begin en einde. Zo wordt een veilige woonomgeving gecreëerd, waarin ook iemand met Korsakov het beste uit zichzelf kan halen.
Liberein kan met een psychogeriatrisch onderzoek (PGOT) vaststellen hoezeer het geheugen en andere functies beschadigd zijn.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via 053-482 66 88 of stuur een e-mail naar info@liberein.nl.