Leven met dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. Andere vormen van dementie zijn onder andere vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie.

 

Afname zenuwcellen

Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen, en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen, te gronde. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. Uiteindelijk raken mensen door de gevolgen van dementie zo verzwakt, dat zij overlijden door een ziekte, infectie (longontsteking) of het niet meer kunnen slikken.

Wilt u meer informatie over dementie en hoe u hier mee kunt omgaan? Bekijk dan onze brochure ‘Omgaan met dementie’.

 

Geheugenstoornissen

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenstoornissen op. Later ontstaan problemen met denken en taal. Ook kunnen veranderingen in karakter en gedragsproblemen voorkomen. Naarmate de ziekte vordert, zal iemand met dementie steeds meer de regie over het eigen leven verliezen. Anderen moeten veel zaken overnemen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. (Bron Alzheimer Nederland.nl)
Het duurt meestal een tijd voordat de ziekte echt merkbaar wordt. Meestal merkt de omgeving het als eerste. Vermoedt u dat uw familielid of relatie klachten heeft, die kunnen duiden op dementie? Met een psychogeriatrisch onderzoek kan Liberein de diagnose stellen.