Apps voor en door mensen met dementie

09 aug 2017

Deelnemers van Ontmoetingscentrum ’t Ribbelt en Glanerbrug hebben onlangs meegedacht in hoe apps voor mensen met dementie er uit moeten komen te zien. Het Saxion werkt samen met het VUmc, Radboudumc en software ontwikkelaar EUmedianet aan een nieuwe applicatie voor mensen met dementie.

Samenwerken aan een nieuwe app
Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zogenoemde ‘tablets’ en applicaties (apps). Er zijn steeds meer apps die ook mensen met dementie in het dagelijks leven kunnen ondersteunen. Voorbeelden zijn apps voor sociaal contact (Skype) en apps voor een zinvolle dagbesteding (zoals geheugentraining, muziek en spelletjes). Echter, in de praktijk blijkt dat het gebruiken van tablets en apps lastig kan zijn voor mensen met dementie. Ook blijken niet alle apps bruikbaar en geschikt voor iedereen. Begeleiding en zorgvuldige selectie is daarom belangrijk. Daarom wordt er hiervoor een hulpmiddel ontwikkeld door Saxion in samenwerking met VUmc, Radboudumc en EUmedianet (softwareontwikkelaar).

Onderzoek
In samenwerking met potentiële gebruikers (mensen met beginnende dementie en mantelzorgers), onderzoekers en ICT ontwikkelaars wordt het hulpmiddel (webapplicatie) momenteel ontwikkeld waarbij meerdere versies worden uitgetest om tot een goed werkende webapplicatie te komen. De ontmoetingscentra van Liberein in Enschede (’t Ribbelt en Glanerbrug) en dagbehandeling ’t Haagje (Sensire) werken hieraan mee door deze versies uit te testen. Mensen met beginnende dementie, mantelzorgers en zorgverleners worden gevraagd om het hulpmiddel te gebruiken en een aantal opdrachten uit te voeren. Onderzoekers van Saxion en ontwikkelaars van EUmedianet krijgen op deze manier inzicht hoe zij de app kunnen verbeteren. Onlangs hebben er aanvullende testen plaatsgevonden om de naamgeving en het gebruik van tekeningen/ foto’s voor activiteiten, die moeten leiden naar bruikbare apps, nader op de doelgroep af te stemmen zodat de herkenbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het hulpmiddel verder toeneemt.

De resultaten hiervan zullen worden doorgevoerd in een nieuwe versie. Begin september wordt de nieuwste versie van het hulpmiddel opnieuw uitgetest. De resultaten worden verwerkt in een voorlopige eindversie waarmee in het najaar een onderzoekspilot start waarin mensen met dementie met ondersteuning van mantelzorgers het hulpmiddel langere tijd (ongeveer 3 maanden) gaan gebruiken. Studenten van Saxion zullen mantelzorgers hierbij ondersteunen.

Meer weten over het onderzoek?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Kerkhof, onderzoeker Saxion, per mail of per telefoon 06-12373111.

 

 

Terug naar overzicht

Deel dit item