Corona Nieuws: Zorgorganisaties in Twente testen medewerkers en cliënten weer zelf op corona

25 sep 2020

Als gevolg van de lange wachttijden en overbelasting bij de GGD hebben alle negen VVT-instellingen in Twente de handen ineengeslagen en, in goede samenwerking met de GGD, weer eigen testlocaties geopend. Niet alleen medewerkers, maar ook bewoners van de woonzorgcentra en verpleeghuizen kunnen op deze manier bij klachten snel worden getest. “Het geeft medewerkers en bewoners snel duidelijkheid waardoor zorgen kunnen worden weggenomen. Bovendien worden hiermee de GGD’s ontlast”, aldus Monique Smeijers, lid van de raad van bestuur van Livio en voorzitter van het Bestuurlijk Ketenoverleg VVT. Ook nu zorgmedewerkers voorrang krijgen bij het testen, blijven de negen VVT-instellingen de eigen testlocaties gebruiken. Monique Smeijers: “Op die manier kunnen de teststraten van de GGD gebruikt worden door andere zorgverleners en inwoners van Twente.”

Continuïteit van zorg

Door eigen testlocaties in te richten kunnen zorgorganisaties de wachttijd voor het testen verkorten. Vaak kunnen bewoners en medewerkers binnen een dag getest worden. Zo wordt voorkomen dat medewerkers meerdere dagen niet inzetbaar zijn en kan de continuïteit van zorg worden gewaarborgd. “Het regelen van vervanging wordt steeds lastiger bij afwezigheid van een groot aantal medewerkers tegelijk. Het leveren van kwalitatief goede zorg aan onze bewoners en cliënten staat altijd voorop en daar doen wij alles aan”, aldus Monique Smeijers.

Passende maatregelen

Een vroege constatering van een besmetting helpt de zorgorganisaties om snel passende maatregelen te nemen. Op die manier willen de zorgorganisaties een corona-uitbraak binnen de woonzorgcentra en verpleeghuizen voorkomen en kwalitatief goede zorg blijven leveren. Cliënten die wijkverpleging ontvangen kunnen zich bij klachten bij de GGD laten testen.

Bestuurlijk Ketenoverleg VVT Twente

Carintreggeland, De Posten, Liberein, Livio, TriviumMeulenbeltZorg, ZorgAccent, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Manna en Zorggroep Sint Maarten hebben de krachten gebundeld om 1e-lijns zorg in Twente in stand te houden en te versterken. Ook in de huidige coronacrisis doen wij alles om onze bewoners en cliënten de beste zorg te geven die mogelijk is.

Terug naar overzicht

Deel dit item