Gratis internet cursus voor mantelzorgers van mensen met dementie

15 mrt 2018

Mantelzorger zijn voor iemand met dementie kan zwaar zijn. Goede informatie zorgt voor meer begrip, een beter inlevingsvermogen en het gevoel van belasting wordt vermindert. Dit blijkt uit recent onderzoek van VU Medisch Centrum naar de zogeheten STAR-cursus. Door het volgen van de cursus zijn mantelzorgers beter in staat de zorg voor iemand met dementie op zich te nemen.

Een nuttige en waardevolle online cursus
De cursus is ontwikkeld door experts uit verschillende Europese landen en uitgebreid getest door familieleden van mensen met dementie. En met succes. Mantelzorgers gaven na afloop van de cursus aan de informatie over wat dementie is en wat het leven met dementie inhoudt te waarderen. Ook de informatie over de praktische en emotionele consequenties ervan en de emotionele impact die dementie heeft op mantelzorgers wordt gewaardeerd. Daarnaast hebben cursisten aangegeven dat zij de modules; Empathische communicatie en Praktische begeleidingsvormen erg nuttig vinden. De combinatie tussen informatie en praktische tips worden als zeer nuttig en waardevol ervaren.

Gratis deelnemen via Ontmoetingscentrum Glanerbrug
Om het gebruik van de STAR-cursus onder mantelzorgers in Nederland te stimuleren bieden diverse ontmoetingscentra de online cursus (t.w.v. €25) de komende maand gratis aan. Ook het ontmoetingscentrum Glanerbrug in locatie Ariënhuis biedt deze mogelijkheid.

Mantelzorgers die willen deelnemen kunnen zich hiervoor aanmelden bij Karin Koers, groepsbegeleider Ontmoetingscentrum Glanerbrug. Na aanmelding krijgt u een persoonlijk account waarmee u een jaar lang gratis gebruik kunt maken van de online cursus. U kunt zelf bepalen op waar, wanneer en in welk tempo u welke module wilt volgen. Naast de online cursus is er ook een gratis telefonische coach beschikbaar: Dementelcoach. Speciaal voor de mantelzorgers die niet zo handig zijn met een computer. Dementelcoach geeft informatie en praktische tips over dezelfde onderwerpen, maar dan telefonisch.

Helpt u mee de cursus te verbeteren?
Voor aanvang van de cursus en zes maanden nadat u de cursus gevolgd heeft neemt het VU Medisch Centrum telefonisch contact met u op voor een interview. Door middel van dit interview wordt er nagegaan wat u er van verwacht, of u er iets aan heeft gehad en of de cursus het zorggebruik (zoals en huisartsbezoek, thuiszorg etc) heeft beïnvloedt. Deze informatie kan gebruikt worden om de cursus verder te verbeteren.

Aanmelden kan tot 1 mei
Zorg dat u als mantelzorger goed geïnformeerd bent! Maak gebruik van dit nuttige en leerzame aanbod. Meer informatie of aanmelden kan door contact op te nemen met Karin Koers, groepsbegeleider Ontmoetingscentrum Glanerbrug: 06-11 49 15 23.

Terug naar overzicht

Deel dit item