Minister De Jonge bij Liberein

13 mrt 2018

Minister De Jonge: Meer aandacht voor voorkomen van eenzaamheid
“Zet het voorkomen van eenzaamheid op 1 in nieuw coalitieakkoord” dat zei CDA minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens zijn werkbezoek, maandagavond 12 maart in Ariënshuis in Glanerbrug.  De minister liet zich deze avond inspireren door het verhaal van Sara Nijenhuis over hoe ontmoetingsplekken bij sport, onderwijs en zorginstellingen de vereenzaming in de wijk tegen kunnen gaan. Elo Gramsbergen, Raad van Bestuur van Liberein, sprak over de liefdevolle zorg die de 1400 medewerkers van Liberein elke dag geven aan de cliënten in Enschede die zorg nodig hebben.

De minister toonde zijn oprechte betrokkenheid door te zeggen dat hij blij was om te horen welke prachtige initiatieven in Enschede worden ontwikkeld voor het welzijn van haar inwoners. Hij zag drie grote opdrachten voor de zorg in de toekomst. De eerste is het bieden van kwalitatief goede verpleeghuiszorg, vervolgens het bieden van mogelijkheden voor de oudere om langer thuis te kunnen blijven wonen en als derde het verminderen van eenzaamheid. Hij had zijn huiswerk voor zijn speech in Enschede goed voorbereid, want hij vroeg de aanwezigen of zij wisten hoe groot de eenzaamheid is onder ouderen in Enschede. ‘Dat is een schokkend percentage, namelijk 47% van de ouderen voelt zich in Enschede eenzaam, alleen de grote steden zitten op hogere percentages. Ik pleit daarom dat zodra er na de verkiezingen een nieuwe coalitie wordt gevormd, dat oplossen van eenzaamheid bovenaan staat’. Hij vervolgde zijn betoog met de opmerking dat als hij nog een thema mocht aangeven voor het nieuwe beleid voor de gemeente Enschede, dat toegankelijkheid ook een belangrijke voorwaarde is om langer thuis te kunnen blijven wonen. “Zorg er als gemeente voor dat mensen overal kunnen komen. We worden steeds ouder en bereikbaarheid van voorzieningen, ook voor de ouder wordende mens, is dan een groot goed.”

Een toffe combinatie
Liberein streeft ernaar om alle cliënten een compleet pakket van wonen, zorg en dienstverlening te kunnen bieden. Voor cliënten is het vaak niet prettig om van een senioren- of ouderenwoning naar een andere omgeving te moeten verhuizen op het moment dat zelfstandig wonen niet meer gaat. We noemen dit levensbestendig wonen. Ook de ontmoetingscentra waar mensen met een lichte tot matige vorm van dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen kwamen aan bod. De minister noemde dit een toffe combinatie. “Ouderen die in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. Zo kunnen we een samenleving creëren die leefbaar is voor iedereen.”

Liberein blikt terug op een boeiende avond met de minister.

Terug naar overzicht

Deel dit item