Twentse Marie zet haar speciale meubels midden in verpleeghuis Liberein Glanerbrug

25 jan 2023

“Onmeunig mooi toch?!”

Kasten met sporen van een leven. Krasje op het tafelblad en het deurtje hangt een beetje scheef, maar Marie laat haar klankkasten stralen: met liefde en een beetje ouderwetse boenwas. Vanaf 19 janauri nodigt deze gastvrije Twentse senior iedereen uit om in haar klankkast te komen snuffelen. Wie een kastdeur opent, hoort Marie zelf. In het Enschedees dialect vertelt ze hoe zij een thuis maakt van haar nieuwe kamer in het Ariënshuis, het verpleeg- en verzorgingshuis van zorgaanbieder Liberein in Glanerbrug. ’n Nie’j thoes maken, how doo’j dat?

 

De eerste bezoekers hebben met een glimlach de nieuwe kamer van Marie bezocht: “Een feest van herkenbaarheid en ook van nieuwe inzichten”. De verhalen van deze fictieve Marie zijn gebaseerd op de ervaringen van ouderen, opgetekend tijdens een wetenschappelijk onderzoek van ‘T Meertens Instituut en de Universiteit Maastricht. Hoogleraar Taalcultuur Limburg Leonie Cornips en sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga merkten op dat taal een essentiële rol speelt in het creëren van een thuisgevoel. Naarmate je ouder wordt, blijkt je eigen taal het welzijn en autonomie bij ouderen te vergroten. Om dat zelf eens te ervaren, heeft Stichting Laudio een levensgrote Twentse klankkast gemaakt. Speciaal voor dit project werken meerdere zorg-, artistieke- en erfgoedorganisaties uit Overijssel samen waaronder Overijsselacademie en Concordia. Zo logeerde Marie afgelopen maanden met veel plezier bij zorgorganisatie De Posten in Enschede, gaat ze nog naar de verpleeghuizen van Carintreggeland in Almelo en staat ze volop in de belangstelling bij Liberein in Glanerbrug (Enschede).

“Eenzaamheid bij ouderen? Dat speelt juist nu na de gezellige, drukke feestdagen. Marie laat je even ontsnappen aan de waan van de dag tijdens deze wintermaanden. Marie omarmt.” Karin Koers (Programma Coördinator Ontmoetingscentrum Enschede Liberein)

Marie is tot en met 5 maart voor iedereen kosteloos te bezoeken in Ariënshuis (Liberein verpleeg- en verzorgingshuis).
Adres: Pater ten Winkelstraat 3, 7532DC Glanerbrug (Enschede). Openingstijden: iedere dag van 9.00uur tot 19.00uur.

Marie is een klankkast én podcast over taal en thuis.
www.stichtinglaudio.nl/marie

 

 

Terug naar overzicht

Deel dit item