Vrijwilligers bij Liberein

Vrijwilligster Riny (90 jaar) deelt haar passie voor muziek al ruim 40 jaar bij Liberein

Vrijwilligster Riny Kooy is in juli 90(!) jaar geworden en al ruim 40 jaar vrijwilliger bij Liberein. Hoe bijzonder is dat? De activiteitenbegeleiding, vrijwilligerscoördinatoren en mede vrijwilligers zijn dol blij met Riny. Genoeg reden om haar in het zonnetje te zetten en te vragen naar haar geschiedenis als vrijwilligster bij locatie Bruggerbosch.

Riny vrijwilliger speelt piano

Riny: “Toen mijn vader niet meer thuis kon wonen werd hij opgenomen in locatie Bruggerbosch. Dit was in 1976, ik was toen 46. Hij was een echte muziekliefhebber, net als ik. Thuis hadden wij een piano en eigenlijk vond ik het zo sneu dat ik niet meer voor hem kon spelen. Dus ging ik ’s avonds naar Bruggerbosch om piano te spelen voor mijn vader. Toen ik begon te spelen kwamen er steeds meer bewoners omheen staan. Ze vonden het leuk en begonnen mee te zingen.

Ik kwam veel op Bruggerbosch voor mijn vader tot hij plotseling overleed. Ongeveer drie maand later kreeg ik bericht van een medewerker van Bruggerbosch of ik weer wilde komen om piano te spelen. De bewoners hadden het zo mooi gevonden en vroegen telkens waar die mevrouw was gebleven die zo mooi piano kon spelen. Toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Zo gezegd zo gedaan en toen ben ik begonnen om elke vrijdag piano te spelen. Het was zo’n succes dat er steeds meer bewoners en mede vrijwilligers bij kwamen.

Iedereen was welkom op de vrijdagmiddag. Ook de dagbehandeling deed regelmatig mee onder begeleiding van Mathé Valks, de Muziektherapeut. En zo kwam de muziekmiddag bij Bruggerbosch op gang. De bewoners en cliënten kwamen al zingend en dansend binnen, wat een plezier hadden ze.”

Het is duidelijk, muziek is Riny haar passie. Maar dit kan ook niet anders want ze is opgegroeid in een gezin waar muziek heel belangrijk was. Riny: “Ik was 9 jaar toen ik begon met muziek. En al vrij snel kregen wij thuis een piano. Ik heb eerst 2 jaar les gehad op een traporgel en daarna 6 jaar op een piano.”

Riny speelt op dit moment eens in de twee weken op vrijdag. Dan wordt ze opgehaald en thuisgebracht door Lilian Morssinkhof of Jeannette Dikkens van de activiteitenbegeleiding. Lilian: “We halen haar graag op want we kunnen Riny niet missen. Ze is gewoon een muzikaal talent, wist je dat ze zonder bladmuziek speelt? Daarnaast kan ze kan ook heel mooi inspelen op de mensen. Ze doet ongemerkt zoveel meer dan alleen muziek spelen. Echt een feestje voor iedereen.”

Riny vult aan: “En daar geniet ik van, het mooiste vind ik wat muziek met de mensen doet. Het roept emotie op. Meestal worden ze van de muziek vrolijk, maar soms ook even ontroerd of verdrietig. Dat hoort erbij.”

Stoppen is voor Riny nog geen optie. “Zo lang ik het leuk vind, blijf ik piano spelen op Bruggerbosch. Ook al ben ik 90. Ik realiseer mij wel – zeker op de dagen dat ik hier ben – dat ik nog zo goed kan voor mijn leeftijd.

Wat Riny anderen wil meegeven over vrijwilligerswerk: “Je doet het voor een ander. De mensen hebben het nodig. Heb je tijd, pak zoiets aan! Er zijn genoeg mensen die een talent hebben en dit kunnen delen met anderen.”

vrijwilligster bij Liberein
Foto: Riny is door de medewerkers bij Liberein en mede vrijwilligster in het zonnetje gezet