a
Dag van de mantelzorg

Dag van de mantelzorg

Het zit in delen.

De vriendschap van hun moeders bracht Anita en Gerri bij elkaar. Inmiddels houden ook zij er een hechte band op na. Het viertal gaat er regelmatig samen op uit. Maar de gedeelde vriendschap levert ook gedeelde mantelzorg op. “De zorg voor onze moeders pakken we nu met z’n tweeën op. Dat zorgt voor veel rust.”

De moeders van Anita en Gerri wonen allebei in het Ariënshuis in Glanerbrug. “Ze ontmoetten elkaar tijdens de maaltijd in het restaurant. Heelda, de moeder van Gerri, kwam bij mijn moeder, Liddy, te zitten. Ze hadden meteen een klik”, vertelt Anita. Er ontstond een hechte vriendschap tussen de twee. Gerri: “Toen mijn moeder een hersenbloeding kreeg en mijn vader overleed, stond Liddy voor haar klaar. Dat was een hele fijne gedachte.” De twee dames zoeken elkaar regelmatig op. “Voor een kop koffie in het restaurant bijvoorbeeld. Daar hebben Anita en ik elkaar ook ontmoet”, vertelt Gerri. “We brachten allebei een bezoek aan onze moeder en zagen hen toen samen in het restaurant zitten. Ook wij hadden het direct gezellig met elkaar.” Het was het startsein voor vele uitjes met z’n vieren. “Of met z’n tweeën, want Gerri en ik gaan er ook regelmatig samen op uit”, vertelt Anita. “Het bezoek aan Holland Zingt Hazes en de Huishoudbeurs zijn onze favorieten, toch Gerri?”

Zorgen voor elkaar

“De gezondheid van mijn moeder gaat achteruit”, vertelt Anita. “Ze woont nu op de verpleegafdeling. Gelukkig gaat de moeder van Gerri regelmatig met haar rollator op pad om mijn moeder op te zoeken en haar te betrekken bij activiteiten”, vertelt Anita. Zelf brengen de dochters ook regelmatig een bezoek aan hun moeders. Beiden hebben een achtergrond in de zorg en doen graag wat voor een ander. Omkijken naar elkaars moeder is voor hen dan ook vanzelfsprekend. “Het is fijn dat je de zorg kunt verdelen, maar ook om af en toe je hart te luchten. Samen delen we de leuke en minder leuke dingen”, vertelt Anita.

Van boodschap tot vakantie

Samen zorg dragen zit ‘m volgens de vriendinnen ook in kleine dingen. “Als ik naar de winkel ga, is het geen moeite om ook een paar boodschapjes te doen voor de moeder van Anita”, vertelt Gerri. Maar de gedeelde mantelzorg biedt ook verlichting op andere momenten. “Mede dankzij Gerri had ik een zorgeloze vakantie, omdat zij in die periode mijn moeder bezocht. Het was een uitdaging geweest als ik die hulp niet had gekregen.”

Dag van de mantelzorg vriendinnen
Samen sterk staan

De zorg verandert en de rol van mantelzorgers wordt steeds belangrijker. “Juist daarom is het belangrijk om krachten te blijven bundelen. Als mantelzorger hoef je het niet alleen te doen”, vertelt Gerri. De vriendinnen raden het anderen aan om eens contact op te zoeken met anderen die in hetzelfde schuitje zitten. “Het ‘zorgen voor’ wordt zoveel draaglijker wanneer je de zorg, maar ook je zorgen kunt delen met iemand anders”, vindt Anita. “Samen sta je sterker en kun je meer bereiken. En niet onbelangrijk: het is ook nog eens hartstikke gezellig.”