a
Over dementie

Over dementie

Hulp en handvatten.

Dementie is een hersenaandoening die ervoor zorgt dat iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. Maarliefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. Andere vormen van dementie zijn onder andere vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie.

Afname zenuwcellen.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. Uiteindelijk raken mensen door de gevolgen van dementie zo verzwakt, dat zij overlijden door een ziekte, infectie (longontsteking) of het niet meer kunnen slikken. In onze brochure 'Omgaan met dementie' geven wij meer informatie over dementie en hoe u hier mee kunt omgaan.

Bekijk de brochure
Symptomen van dementie.

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Zo verschillen de symptomen van Alzheimer van de eerste kenmerken van frontotemporale dementie. Toch is er een aantal symptomen waaraan je dementie kunt herkennen:

  1. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft;
  2. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos;
  3. Naarmate de ziekte vordert, zal iemand met dementie steeds meer de regie over het eigen leven verliezen;
  4. Anderen moeten veel zaken overnemen en dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Op de site van Alzheimer Nederland zijn meer symptomen te vinden.

Leven met dementie.

Het duurt meestal een tijd voordat de ziekte echt merkbaar wordt. Meestal merkt de omgeving het als eerste. Vermoedt u dat uw familielid of relatie klachten heeft, die kunnen duiden op dementie? Met een psychogeriatrisch onderzoek kan Liberein de diagnose stellen.

Ook wanneer u te maken krijgt dementie wilt u graag zoveel mogelijk het leven blijven leiden dat u prettig vindt. Liberein heeft veel kennis van gespecialiseerde dementiezorg en we weten goed hoe we met dementie moeten omgaan. We begrijpen welke impact dementie kan hebben op u én uw omgeving. Daarom helpen we u en uw mantelzorgers hierbij.

We bieden thuiszorg en u kunt terecht bij onze dagbesteding, zoals bijvoorbeeld onze ontmoetingscentra. Als thuis wonen niet meer gaat, kunt u bij ons komen wonen. Uw kwaliteit van leven staat centraal bij alles wat we doen. We zorgen ervoor dat u zich - ook met dementie - zo lang mogelijk goed kunt blijven voelen.