a
Structuur en ondersteuning

Structuur en ondersteuning

Beginnende dementie? Je staat er niet alleen voor.

Je loopt naar boven om iets te pakken, maar als je bovenaan de trap staat, heb je geen idee wat je ging doen. Je kunt niet meer op de naam van je buurvrouw komen of als je onderweg bent naar huis, weet je plotseling niet meer waar je bent en hoe je thuis moet komen. Als je ouder wordt, kunnen dit soort dingen je overkomen. Meestal is dit onschuldig, maar het kunnen ook de eerste tekenen zijn van dementie. Wanneer trek je aan de bel?

“We merken dat mensen veel te lang blijven rondlopen met dit soort klachten”, vertelt Diana ter Grote, werkzaam in een van de ontmoetingscentra van zorgorganisatie Liberein. “Onze ontmoetingscentra zijn heel laagdrempelig en bevinden zich in de wijk. We starten de dag met een kopje koffie of thee, we doen samen boodschappen en geheugenspelletjes of nemen het nieuws door en zorgen zo voor structuur in de dag. Daarbij kijken wij naar de talenten van de deelnemer, want ieder mens is uniek. De deuren staan niet alleen open voor mensen met beginnende dementie, maar ook hun partners of mantelzorgers kunnen hier informatie en steun vinden. We organiseren regelmatig thema- en mantelzorgbijeenkomsten, waardoor je in contact komt met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Als je op tijd hulp inschakelt, zijn er vaak nog mogelijkheden om langer op een veilige manier zelfstandig te blijven.”

Foto dagbehandeling

Dagactiviteiten voor mensen met (beginnende) dementie

“Een mooi voorbeeld daarvan zijn de dagactiviteiten die worden georganiseerd binnen onze locaties”, vult Dorette Rekers haar collega aan. Als begeleidster weet ze te vertellen dat de dagbesteding bijzonder geschikt is voor mensen met een vorm van geheugenproblemen of lichamelijke beperkingen die behoefte hebben aan structuur en ondersteuning. “Het activiteitenaanbod van de dagactiviteiten wordt afgestemd op de vraag en wensen van de deelnemers. Iedere locatie heeft een eigen aanbod op het gebied van ontspanning, sport, spel, creativiteit, muziek, uitstapjes en cultuur. Doordat de partners en mantelzorgers overdag tijd hebben voor zichzelf, kunnen de deelnemers van de dagactiviteiten vaak langer thuis blijven wonen. We zien ook vaak bij mensen met geheugenproblemen dat hun omgeving wegvalt. Ze gaan niet meer naar het koor of de bridgeclub. Hier proberen we te stimuleren dat mensen weer een netwerk opbouwen”, vertelt Dorette.

Structuur en ondersteuning

‘Net als de dagactiviteiten, biedt ook de dagbehandeling van Liberein structuur en ondersteuning’, zo vertelt Karin Knobbe, groepsbegeleider Dagbehandeling. ‘Bovendien wordt hier ook zorg verleend aan de mensen die dat nodig hebben en er werken verschillende behandelaren, zoals een arts, muziektherapeut, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut. Iemand die graag met zijn of haar handen bezig is, voelt zich waarschijnlijk het prettigst in de werkplaats van Liberein. Hier worden verschillende mogelijkheden aangeboden, variërend van eenvoudig productiewerk tot houtbewerking.’

Voorkom dat het uit de hand loopt

“Het is echt belangrijk om in een vroeg stadium aan de bel te trekken”, benadrukt ook collega Karin Koers, Programma Coördinator Ontmoetingscentra. “Je kunt heel laagdrempelig binnenlopen in de ontmoetingscentra en onze groepsbegeleiders zien het snel als er iets verandert, waardoor we gelijk extra hulp kunnen inschakelen zodra dat nodig is, zoals thuiszorg of ergotherapie. Daarmee voorkom je dat het uit de hand loopt.”

Loop eens binnen bij een ontmoetingscentrum in jouw wijk of ga naar de website van Liberein voor meer informatie over dagbesteding en mogelijk benodigde indicaties.