a
Vrijwilliger Henny aan het woord

Vrijwilliger Henny aan het woord

Het zit in wat je geeft.

Wat doe je als je op je 45e thuis komt te zitten? Dan kijk je naar wat wél kan. Dat deed ook Henny. Toen ze dertig jaar geleden na twee hernia’s werd afgekeurd, meldde ze zich aan als vrijwilliger bij Liberein. Dat ze inmiddels zelf al 78 is, weerhoudt haar er niet van om nog steeds klaar te staan voor een ander. "Het werkt twee kanten op: ik geef iets als vrijwilliger, maar krijg er ook veel voor terug.”

Niks doen heeft nooit in Henny’s woordenboek gestaan. Zelfs niet nadat ze werd afgekeurd. “Mijn man kwam toen met het idee om me aan te melden als vrijwilliger bij Liberein. Ik kende de organisatie al, omdat mijn ouders ooit de eerste bewoners waren op Het Florapark.” Erg lang hoefde Henny er dus niet over na te denken. “Het voelde vertrouwd en ik wist dat hier goed volk zat.” Wat begon met twee keer in de week bijspringen, groeide uit tot een breed scala aan werkzaamheden. Inmiddels is Henny niet meer weg te denken bij Liberein.

Overal voor in

Er is weinig wat Henny als vrijwilliger nog niet heeft gedaan. “Ik help bij de bingomiddag en tijdens het sjoelen en kaarten. Vaak zorg ik dan voor koffie en thee in en maak ik een praatje met de bewoners. Ook ben ik elke week te vinden bij Villa Florapark, de dagbesteding voor bewoners in het gebouw hiernaast.” De maandag en donderdag zijn Henny’s vaste vrijwilliger-dagen. “Maar eigenlijk ben ik er wel vaker. Soms zelfs in de middag én in de avond. Als er iemand nodig is, sta ik graag klaar. Een extra activiteit vind ik geen probleem!”

Onderdeel van de maatschappij

“Het komt regelmatig voor dat een bewoner tegen me zegt: hé Henny, ben je er nu alweer? Je kunt hier wel een kamer huren”, lacht ze. “De meeste mensen kennen me. Dat is fijn voor hen, een vertrouwd gezicht.” Maar niet alleen de cliënten waarderen het dat Henny er is. “Ik vind het zelf ook gewoon heel gezellig. Je bouwt een band op met de cliënten.” Haar vrijwilligerswerk zorgt er bovendien voor dat Henny een zinvolle invulling van haar dag heeft. “Ondanks dat ik ben afgekeurd, ben ik de afgelopen dertig jaar onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij. Dat was moeilijk geworden als ik al die tijd thuis had gezeten. Daar ben ik Liberein dankbaar voor.”

Toekomst

Gezien haar ervaring heeft Henny de zorg de afgelopen jaren zien veranderen. “Het is goed dat we ons bij Liberein aanpassen aan de tijd. Mijn taken zijn de afgelopen jaren misschien wat veranderd, maar mijn enthousiasme over het vrijwilligerswerk niet. Ik ben blij dat ik dertig jaar geleden voor Liberein heb gekozen om zo nog wat voor een ander te kunnen betekenen. Daar haal ik zelf ook veel uit." Ook de komende jaren blijft Henny een fanatieke vrijwilliger bij Het Florapark. “Ik heb al aardig wat jubileumfeestjes mogen vieren… op naar de volgende!”