
Als familie, vriend(in) of mantelzorger bent u van grote waarde voor uw naaste én voor ons. We begrijpen dat u vragen kunt hebben over wat u zelf kunt doen en hoe wij u hierbij kunnen ondersteunen. Op deze pagina leest u antwoorden op veelgestelde vragen en vindt u tips om samen de zorg prettig en vertrouwd te maken.
Veelgestelde vragen
Wat kan en mag ik doen?
Ik wil graag zorgtaken blijven doen. Hoe pak ik dat aan?
Bespreek het altijd even met de zorg. Sommige zorgtaken hebben uitleg of instructie nodig. Als u en uw naaste instemmen met het uitvoeren van de taak, helpen wij u stap voor stap op weg. Zo weet u precies wat u doet en kunt u dit met vertrouwen blijven doen.
Mag ik zomaar zorgtaken uitvoeren en hoe is dit wettelijk geregeld?
Voor uw eigen naaste mag dat, ook als het om verpleegtechnische handelingen gaat. Familie en naasten vallen namelijk niet onder de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG-wet), zoals zorgprofessionals, maar met goede afstemming en instructie is het gewoon mogelijk.
Wat als mijn naaste niet zelf kan instemmen?
Dan overleggen we altijd met de wettelijk vertegenwoordiger van uw naaste. Zo houden we de zorg verantwoord en persoonlijk.
Wat als ik iets wil blijven doen wat we altijd al deden, zoals samen naar een club of vereniging gaan?
Dat moedigen we aan. Activiteiten buiten Liberein, zoals een muziekvereniging of kaartclub, dragen bij aan het welzijn van uw naaste. Als u het vervoer kunt regelen, kan uw naaste hier vaak gewoon aan blijven deelnemen.
Kan ik iets betekenen zonder zorgtaken op me te nemen?
Zeker. Ook door een praatje te maken, te wandelen of samen de krant te lezen, betekent u veel. Het gaat niet alleen om zorgtaken, maar om nabijheid, aandacht en betrokkenheid.
Meer weten? In onze folder en het activiteitenoverzicht vindt u voorbeelden. Of bespreek het met een zorgmedewerker. Samen kijken we wat past bij u én bij uw naaste.
Ondersteuning en leren
Ik wil mijn naaste graag helpen, maar weet niet hoe. Wat nu?
We leren het u graag! Met ons principe ‘voordoen – samen doen – zelf doen’ krijgt u stap voor stap uitleg. Afhankelijk van de handeling geeft de zorg zelf de instructie, of schakelen we een van onze specialisten in, zoals een fysiotherapeut of praktijkverpleegkundige.
1. Voordoen
De zorg laat stap voor stap zien hoe een handeling werkt en legt rustig uit wat er gebeurt. U kijkt mee en stelt gerust uw vragen.
2. Samen doen
We pakken het samen op. U voert de handeling uit met begeleiding van de zorg, die meteen tips geeft en waar nodig bijstuurt.
3. Zelf doen
U voert de handeling zelfstandig uit, eerst onder toezicht van de zorg. Gaat het goed? Dan kunt u het daarna ook zelfstandig blijven doen. Heeft u later toch nog vragen of twijfels? Dan kunt u altijd bij ons terecht.
Zijn er tips of trainingen voor mij als naaste?
Ja! U vindt praktische tips en instructievideo’s onder ‘Handige tips’. En natuurlijk staan onze zorgmedewerkers altijd klaar om iets uit te leggen of voor te doen.
Verantwoordelijkheden en afspraken
Hoe zit het met aansprakelijkheid als er iets mis?
U bent zelf verantwoordelijk voor uw handelen. Liberein is niet aansprakelijk, maar we leggen gemaakte afspraken goed vast in het zorgdossier en houden toezicht waar nodig.
Wat als ik even niet kan helpen, bijvoorbeeld door vakantie?
Dat kan gebeuren. Overleg met de zorg hoe we het tijdelijk anders regelen. Misschien kan iemand anders helpen, de frequentie van hulp even aanpassen of nemen wij de taak tijdelijk over. Hierbij houden we rekening met wat uw naaste graag wil.
Wat als iets wat ik wil doen, niet vanzelfsprekend is?
We overleggen altijd samen. Soms vraagt een bepaalde handeling extra kennis of afstemming. We kijken graag met u wat mogelijk is en zoeken een vorm waarin u zich prettig voelt en de zorg verantwoord blijft.
Kan ik zelf aangeven wat ik wel en niet wil doen?
Ja, natuurlijk. We maken samen afspraken over wat u doet en wat wij doen. Zo houden we het haalbaar voor iedereen. Voor sommige huishoudelijke of persoonlijke taken gaan we er standaard van uit dat familie of naasten deze oppakken, tenzij anders afgesproken.
Vragen of twijfels? Bespreek het met een zorgmedewerker.
Meer betekenen (ook buiten de zorg)
Kan ik ook helpen bij activiteiten voor anderen?
Zeker! U kunt bijvoorbeeld meehelpen in het restaurant, bij een spelmiddag of iets creatiefs. Vraag het vooral: er is vaak meer mogelijk dan u denkt.
Mag ik koffie inschenken bij andere bewoners met slikproblemen?
Bij uw eigen naaste mag dat. Twijfelt u? De logopedist geeft u graag tips waar u op kunt letten. Andere bewoners met slikproblemen mag u geen koffie (of ander drinken) geven.
Zorgtaken aanleren? We helpen u stap voor stap op weg
Wilt u zelf iets betekenen in de zorg voor uw naaste? Dat kan. Sommige handelingen vragen wat uitleg of oefening. Met ons principe voordoen – samen doen – zelf doen maken we u wegwijs. Zo weet u precies wat u doet en kunt u met vertrouwen aan de slag.
Voor veel ouderen is het bovendien prettig als juist iemand die ze goed kennen hen helpt. Dat voelt vertrouwd en persoonlijk – en maakt echt het verschil.
1. Voordoen
De zorg laat stap voor stap zien hoe een handeling werkt en legt rustig uit wat er gebeurt. U kijkt mee en stelt gerust uw vragen.
2. Samen doen
We pakken het samen op. U voert de handeling uit met begeleiding van de zorg, die meteen tips geeft en waar nodig bijstuurt.
3. Zelf doen
U voert de handeling zelfstandig uit, eerst onder toezicht van de zorg. Gaat het goed? Dan kunt u het daarna ook zelfstandig blijven doen. Heeft u later toch nog vragen of twijfels? Dan kunt u altijd bij ons terecht.